Goldman Sachs berekent: Brazilië kampioen

Daar waar elke voetbalfan minstens één WK-poule invult en zich puur op zijn gevoel baseert, benadert Goldman Sachs de voorspelling op een hele andere manier. De Amerikaanse investeringsbank heeft een formule waarmee de winnaar zou worden voorspeld. Topfavoriet bij Goldman Sachs: gastland Brazilië. Nederland heeft een stuk kleinere kans om de felbegeerde beker omhoog te houden.

De formule die het bedrijf heeft ontwikkeld is gebaseerd op zes punten. Zo is de Elo-ranking meegenomen. Dat is een soort FIFA-ranking, maar dan gebaseerd op de complete voetbalhistorie in plaats van de recente prestaties van het land. Er wordt rekening gehouden met het aantal gescoorde doelpunten van het ene team en het aantal tegendoelpunten van de andere ploeg.

Daarnaast werd er gekeken of de onderzochte wedstrijden WK-wedstrijden waren (het kan zo zijn dat ploegen systematisch matig presteren op een WK, zoals Engeland) en of het een wedstrijd in eigen land betrof. Tot slot werd bekeken of een team op het eigen continent speelde.

Met al die factoren meegerekend, wordt Brazilië dus wereldkampioen met een quote van 3/1, tegenover een quote van 25/1 voor Nederland.

Praat Mee!