Update | Qatar raakt misschien WK kwijt

Het WK in Qatar van 2022 blijkt te zijn gekocht. Met die conclusie komt The Sunday Times nadat het in het bezit van kwam van miljoenen geheime brieven, e-mails en bankafschriften.  Er zouden miljoenen zijn betaald aan functionarissen van de FIFA om het toernooi binnen te slepen. 

Dat lukte. Heel de wereld was verbaasd over de toewijzing aan Qatar, waar het in de zomers vijftig graden is. Er werd gesproken over een WK in de winter en in de tussentijd vonden tientallen mensen de dood bij de bouw van de stadions. Qatar en de FIFA lagen al onder vuur en dat zal nu alleen maar toenemen.

De oud-vicevoorzitter van Qatar, Mohamed Bin Hammam, zou zo’n drie miljoen euro hebben betaald. De Afrikaanse functionarissen waren hier gevoelig voor, zo blijkt. Ondanks de harde bewijzen blijven alle betrokken vooralsnog ontkennen. Wel zei Sepp Blatter eerder in mei dat hij het toernooi in Qatar ‘een foute keuze’ vond.

WK-scheids
Er zijn meer details in het onderzoek. Zo zou scheidsrechter Ibrahim Chaibou een oefenwedstrijd van Zuid-Afrika hebben beïnvloed en daar zelf geld mee hebben verdiend. Het wordt gebracht als een voorbeeld van de vele corruptie binnen de FIFA. Chaibou zou Zuid-Afrika – Guatemala helemaal niet fluiten, maar nadat hij bijna een ton bij de bank had ingelegd, floot hij toch. Hij gaf twee onterechte strafschoppen en het werd 5-0.

Update | 12.35 uur
Qatar moet vrezen dat het het WK in 2022 kwijt raakt. De FIFA doet onderzoek naar de omkoping van het land bij de voetbalbond en als daaruit komt dat er inderdaad illegaal is gehandeld, dan wordt er misschien wel een nieuwe ‘verkiezing’ uitgeschreven. Jim Boyce, de vice-president van de FIFA: ‘Als uit het rapport van Garcia blijkt dat er concreet bewijs is dat er sprake is van omkoping, dan heb ik er geen enkel probleem mee als er een herverkiezing plaatsvindt.’ (foto: Pro Shots)

Praat Mee!