Van Persie eist ontwikkeling: ‘Dit systeem kan prachtig zijn’

Robin van Persie hoopt dat Oranje richting het WK nog enkele stappen kan maken. Tegen Ghana was het vooral in het begin soms oogstrelend, maar het Nederlands elftal opereerde ook slordig. Voorin moet er ook nog geschaafd worden, vindt de aanvoerder. 

‘Het is de bedoeling dat één van onze aanvallend ingestelde spelers in de bal komt’, legt Van Persie tegenover Voetbal Primeur het driehoekje Van Persie – Arjen Robben – Wesley Sneijder uit. ‘Wesley, Arjen en ik moeten dat afwisselen, daar moeten we met z’n drieën goed op letten. Als een van ons een loopactie naar voren maakt, moet de ander ervoor zorgen dat hij niet gelijk hetzelfde doet. De goal tegen Ghana was een goed voorbeeld van hoe het moet, die kwam voort uit een fraaie aanval. Dit systeem kan prachtig zijn, maar dan moet iedereen wel doen wat er van hem wordt verwacht.’

In dat proces eist Van Persie ook ontwikkeling van zichzelf. Tegen Ghana stond hij soms op de eigen zestien te verdedigen en dat moet tegen Spanje niet gebeuren. ‘Ik moet daar meer een balans in vinden. Ik ben natuurlijk een aanvaller, dus moet ik mij in eerste instantie op het aanvallen richten. Misschien had ik daar beter mee om moeten gaan.’ (foto: Pro Shots)

Praat Mee!