Strenge regels aan straatfeestjes in Leeuwarden en Sneek

Oranje-fans die in Leeuwarden of Sneek een feestje willen vieren op straat, zijn gebonden aan strenge regels. De gemeenten in Leeuwarden en Súdwest-Fryslân eisen dat er minimaal één iemand een gepland feestje komt melden en bovendien mag dit niet eerder dan een half uur voor het begin van de wedstrijd beginnen. 

Het Ouderenjournaal schrijft: ‘De gemeenten willen minstens een verantwoordelijke persoon kunnen aanspreken op het verloop van de Oranje straathappenings. Een half uur na het laatste fluitsignaal moeten de buurtbewoners weer opbreken. Hoewel het drinken van alcohol in het openbaar is verboden, doen de gemeenten daar niet moeilijk over op de aangemelde feestlocaties.’

De genoemde gebieden zijn uitzonderingen op de regel. Straatfeesten in andere Friese gemeenten worden overgelaten aan de bewoners zelf. Leeuwarden vindt echter dat het niet anders kan. ‘Regels zijn nodig om de routes voor de hulpdiensten af te kunnen stemmen in de feestvierende stad. Ook willen de gemeenten iemand ter verantwoording kunnen roepen mocht er een buurtfeest uit de hand lopen. De plaatselijk horeca heeft eveneens met strenge regels te maken. Alleen cafés met een terrasvergunning hebben toestemming om televisieschermen buiten te plaatsen, bier mag dan alleen worden uitgeschonken in plastic glazen.’ (foto: Pro Shots)

Praat Mee!