Het jongensboek van Rickie Lambert

SPELER UITGELICHT | Rickie Lambert is de nieuwe spits van Liverpool en gaat naar het WK. Ruim vijftien jaar nadat hij werd weggestuurd is hij terug op het oude nest. Maar de weg die hij heeft afgelegd is indrukwekkend.

De 32-jarige spits werd op zijn tiende gescout door Liverpool en kwam in de befaamde jeugdopleiding terecht. Hij speelde hier vijf jaar, maar maakte de belofte nooit waar en vertrok in 1996 naar een amateurclub in de Merseyside genaamd Marine FC. Hier verdiende hij niks mee en dus besloot hij een baan te gaan nemen in een fabriek.

Nadat hij Marine FC verliet, ging hij – zonder contract – trainen bij Macclesfield. Om toch aan geld te komen werkte Lambert dagenlang na de voetbaltraining in een bietenfabriek om maar aan geld te komen, maar de hoop dat hij ooit voor het nationale elftal ging spelen verdween nooit.

Hoop
Op zijn zeventiende was daar zijn redding. Blackpool bood hem een stage aan in 1998 en kon hij eindelijk zijn droom waar gaan maken. Op 7 augustus 1999 maakte hij zijn officiële debuut in het Engelse profvoetbal tegen Wrexham. Aan het einde van het seizoen 1999-2000 werd zijn contract niet verlengd en zat hij weer zonder club. De wil om te slagen in de voetballerij was groot bij Lambert en daardoor kreeg hij een maand contract van Macclesfield wat toen op het derde niveau van Engeland speelde.

Ondanks dat hij 44 wedstrijden speelde en acht maal scoorde vertrok hij na een seizoen weer en bracht de daarop volgende seizoenen door bij Stockport County en Rochedale. Ook hier liep het niet zoals hij graag wilde, maar de gretige spits knokte en vocht zich door alle ellende heen.

Bristol Rovers
In het seizoen 2006-2007 kocht Bristol Rovers de spits voor 200.000 euro en kon in de Eerste Divisie laten zien wat hij waard was. De eerste maanden liepen niet soepel, het duurde tot november voordat hij zijn eerste goal scoorde. Over het algemeen was dat seizoen niet het beste seizoen ooit voor hem, maar de club had vertrouwen in hem en in de volgende twee seizoenen liet hij zijn meerwaarde zien aan het Engelse voetbal. Met 29 goals in het seizoen 2008-2009 werd hij gedeeld topscorer en werd hij verkozen in het PFA League One Team of the Year. De jongen die tien jaar geleden nog in een bietenfabriek werkte was op weg naar het hoogst haalbare; de Premier League.

Southampton
Voor 1 miljoen euro werd Rickie Lambert verkocht aan het net gedegradeerde Southampton en hier deed precies hetzelfde wat hij bij Bristol deed, scoren. Met 36 doelpunten in alle competitie’s was hij de MVP van Southampton en kreeg hij in het seizoen daarop een verlenging van zijn contract. Twaalf jaar na zijn eerste contract bleek al zijn harde werk beloond te worden.

De dan 28-jarige spits beleeft zijn allerbeste periode en wordt zelfs uitgeroepen tot beste speler van de League One in 2011. Na twee seizoenen in de League One promoveerde hij met The Saints naar het allerhoogste waar hij jarenlang van droomde. Hij bekroonde zijn allereerste Premier League optreden met een goal tegen Manchester City en vanaf daar bleef hij zichzelf door ontwikkelen en scoorde in grote wedstrijden tegen Chelsea en Newcastle United. Zijn eerste seizoen in de Premier League sloot hij af met vijftien doelpunten in 36 wedstrijden.

Southampton kreeg veel respect van de buitenwereld op de manier waarop de club voetbalde. Met goed aanvallend en verzorgd spel bleef Lambert scoren en maakte in het seizoen 2013-2014 zijn 200ste competitie goal tegen Crystal Palace. Na 207 wedstrijden en 106 goals voor Southampton kreeg de 31 jarige spits de ultieme bekroning op zijn lange carrière, een transfer naar Liverpool.

‘Een droom die uitkomt’
Lambert tekende op 30 mei 2014 een contract bij Liverpool, de club waar hij vijftien jaar geleden werd weggestuurd, kocht hem voor 4 miljoen euro van The Saints en de cirkel voor de spits was rond. Na de transfer melde hij tegenover de pers dat dit de ultieme droom is en dat hij tijden heeft gekend dat hij nooit meer voor Liverpool zou spelen.

Naast de transfer maakt Lambert ook deel uit van de selectie die naar het WK in Brazilië gaat. Na vijftien jaar is hij eindelijk waar hij op tienjarige leeftijd van droomde; spelen in de Engelse ploeg.

Rickie Lambert maakte van een jongensboek werkelijkheid. Na dagenlang in een fabriek te hebben gewerkt en spelen op de laagste niveau’s van Engeland met een contract waar je nauwelijks iets aan verdiende staat de 31-jarige spits straks op het allerhoogste podium van de voetballerij; het WK. (Foto: Pro Shots)

Praat Mee!