WK-selectie van Oranje onder de loep

Nadat Australië als laatste WK-land haar definitieve selectie voor de eindronde bekendmaakte, is het de hoogste tijd om de WK-selecties is onder de loep te nemen. Ditmaal wordt de WK-selectie van Oranje belicht en vergeleken met het vorige, zo succesvolle, WK in 2010. 

Van de 23 namen die bondscoach Louis van Gaal heeft opgeroepen voor het mondiale eindtoernooi spelen er nog tien in de Eredivisie. Bij de overige WK-landen spelen er ook tien. Tien spelers, bijna de helft van de hele selectie, is een fors aantal. Hoe was de verdeling in 2010?

Tijdens het succesvolle WK van vier jaar geleden zaten er acht (destijds) Eredivisie-spelers in de WK-selectie van toenmalig bondscoach Bert van Marwijk. Maarten Stekelenburg, Gregory van der Wiel en Demy de Zeeuw (Ajax), Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord), André Ooijer (PSV), Sander Boschker (FC Twente), Stijn Schaars (AZ) en Michel Vorm (FC Utrecht). Alle spelers hierboven genoemd, hebben ondertussen Europese ‘ervaring’ opgedaan of zijn gestopt.

Michel Vorm is de enige van de spelers die er dit WK weer bij is. Schaars en Van der Wiel haakte af met blessures, Stekelenburg is gepasseerd. De spelers die nu bij de laatste 23 zitten en in de vaderlandse competitie spelen hebben potentie om (wereld)top te spelen in de toekomst. Memphis Depay, om er maar is één te noemen. ‘De tien’ zijn echter niet te vergelijken met ‘de acht’ van vier jaar geleden.

Hoe had de Oranje WK-selectie eruit gezien als de bondscoach voor Europese ervaring ging? Als hij met alleen maar spelers op het WK wilde opdraven die (dit seizoen) Europees hebben gespeeld? De drie keepers zouden duidelijk zijn. Michel Vorm, Tim Krul en Maarten Stekelenburg. Respectievelijk Swansea City, Newcastle United en Fulham.

Je zou automatisch uitkomen bij Virgil van Dijk (Celtic), nu ook al veel genoemd maar te licht bevonden door de huidige bondscoach. Ron Vlaar, nu ook van de partij, zal er bij zitten. John Heitinga? Het kan. Joël Veltman? Heeft Champions League gespeeld. Je hebt dan vier centrale verdedigers. Nu de backs. Op rechts zal men uitkomen bij Paul Verhaegh, nu stand-in voor Daryl Janmaat. Als tweede ‘rechtsback’ is Bacuna een naam om rekening mee te houden. ‘Talent of the year’ bij Aston Villa, wat op het hoogste Engelse voetbalniveau uitkomt. Op de linkerkant is het makkelijker. Urby Emanuelson en Erik Pieters. Eerstgenoemde een redelijk aantal wedstrijden gespeeld bij de topclub van weleer AC Milan. Erik Pieters heeft een steady seizoen achter de rug bij Stoke City, middenmoter in de Premier League.

Op het middenveld is er ruimte voor Nigel de Jong, aankomend WK met rugnummer 8 spelend. Jonathan de Guzman en Leroy Fer hebben ook ervaring met het voetbal in de, misschien wel, beste voetbalcompetitie van de wereld. Vurnon Anita? Genegeerd door Louis van Gaal, maar toch heel wat wedstrijden meegedaan bij dezelfde club als Tim Krul, Newcastle United. Wesley Sneijder is niet te vergeten. Heeft furore gemaakt aan het einde van het seizoen bij de Turkse topclub Galatasaray. Marco van Ginkel of Ibrahim Afellay? Beiden geen wedstrijdritme, maar wel getraind met de grootste voetballers van de wereld.

Tot slot de aanval. Aangezien er al veel aanvallers in de huidige selectie van de bondscoach in de Europese top voetballen, hoeft hier niet veel veranderd te worden. Van Persie, Robben, Huntelaar, Kuyt en Lens. Allemaal Europese ervaring. Als zesde aanvaller is Marvin Emnes een naam. Ken je hem nog? Oud-Spartaan en afgelopen seizoen verhuurd (met mogelijke koopclausule) door Middelsbrough aan Swansea City, de club van de Guzman en Vorm. Ook van Dwight Tiendalli, maar die laten we even buiten beschouwing.

De opvallendste namen die niet genoemd zijn door analytici en soortgelijken: Leandro Bacuna en Vurnon Anita. Wedstrijdritme en Premier League-ervaring. Denk er maar even over na.  (Foto: ProShots)

Praat Mee!