De Jong: ‘Sta al 1-0 voor als ik het veld op kom’

Nigel de Jong is fit, mentaal op orde en in vorm. Althans, dat vindt de mannetjesputter zelf. In gesprek met Goal.com vertelt De Jong over de sterke periode waar hij momenteel in zit.

‘Zeker als voetballer en ook als persoon zit ik in een sterke periode. Ik heb een soort van kalmte gevonden in mezelf’, is De Jong openhartig. De verdedigende middenvelder gaat alweer op voor zijn vierde basisplaats op een eindronde met het Nederlands Elftal. ‘Er is altijd kritiek, maar Nigel de Jong staat wel vier eindtoernooien in de basis’, klinkt het vol zelfvertrouwen.

Dat zelfvertrouwen wordt ook wel eens uitgelegd als bluf, weet ook De Jong. ‘Van nature heb ik al die Amsterdamse bluf. Als ik het veld betreed, sta ik al 1-0 voor. Ik ben niet de enige. Wesley Sneijder heeft altijd een grote muil gehad en Robin van Persie idem dito met zijn Rotterdamse bluf. Het is niet zo dat ik daar bewust mee bezig ben. Zo ben ik. Het moet uit jezelf komen.’

Het zelfvertrouwen bij De Jong leidde er bij zijn club AC Milan toe dat de international onlangs eerste vrije trappennemer was. De international scoorde zijn vrije trap bovendien. ‘Soms moet je een vrije trap gewoon opeisen. Een beetje bluffen. Dat wordt bij Oranje wel lastig met de jongens die allemaal voorin staan. Die kunnen allemaal een vrije trap nemen. Misschien sta ik vierde in de rij, maar ik zal niet heel snel een vrije trap nemen op het WK.’ (Foto: Pro Shots)

Praat Mee!