Haan: ‘Afzien van dit systeem en onze identiteit behouden’

Arie Haan is geen fan van het nieuwe spelsysteem van Oranje. De tweevoudig WK-finalist pleit in een interview met De Telegraaf voor een andere strijdwijze, waarbij het Nederlandse imago geen opdoffer krijgt vanwege een defensieve houding. 

‘Ik wil ervoor pleiten dat we afzien van dit systeem en onze identiteit behouden. Het Nederlandse voetbal is in 1974 op de kaart gezet en het is doodzonde als het nu, veertig jaar later, te grabbel wordt gegooid’, stelt Haan hard. ‘Onze selectie heeft te weinig inhoud en bevat niet genoeg echte toppers. Wat er ook gebeurt, we kunnen wel zorgen dat ons voetbal, de Nederlandse school, betekenis houdt. Bondscoach Louis van Gaal is verantwoordelijk voor zowel het resultaat in Brazilië als het in stand houden van onze Nederlandse reputatie.’

En dus moet Oranje iets verzinnen. Haan: ‘Je kunt mijns inziens met een kleine correctie op het nieuwe Nederlandse team ook aanvallend spelen. Wanneer 1-4-3-3 te riskant is, (je moet dan sterker zijn dan je tegenstander) kun je ook met één buitenspeler spelen en met vier middenvelders. Ik denk dat dit systeem ideaal kan zijn voor Oranje, met Robben die zowel van links als rechts kan komen, Van Persie in de spits en Sneijder er vlak achter als schaduwspits en spelmaker.’ (foto: Pro Shots)

Praat Mee!