Spaan breekt lans voor Van Gaal en uit forse kritiek op Haan

Arie Haan sprak deze week zeer kritisch over Louis van Gaal in De Telegraaf. Volgens de oud-profvoetballer moet Van Gaal afstappen van zijn 5-3-2 systeem, omdat hij op die manier de goede reputatie van Nederland in het buitenland zou verpesten. Henk Spaan heeft daar vrijdag hard op gereageerd.

‘Over Arie Haan valt een hoop te zeggen, maar niet dat hij de aangewezen figuur is om Van Gaal te vragen van tactiek te veranderen met een verwijzing naar het WK van 1974’, aldus de journalist in Het Parool. ‘Volgens Arie heeft het elftal van Michels in 1974 het Nederlandse voetbal “op de kaart gezet”. Het 4-3-3 systeem zou daar geboren zijn. Alleen speelde Nederland geen 4-3-3. Cruijff was nooit in de spits te bekennen en de would-be-centrale verdediger Haan schoof door naar het middenveld.’

‘Nederland speelde dus een 3-5-2 systeem. Cruijff was de Sneijder die tussen de linies opereerde en die zijn man liet lopen bij het tweede Duitse doelpunt. Wat Haan verdedigend uitspookte voordat Jansen Hölzenbein moest tackelen, daar lusten de honden nu, veertig jaar later, nog steeds geen brood van’, aldus Spaan. (Foto: Proshots)

Praat Mee!