Blatter stelt zich gewoon verkiesbaar, Van Praag baalt

Sepp Blatter trekt zich, zoals verwacht, niets aan van alle kritiek op zijn persoon. De FIFA-baas wil dolgraag nog een termijn voorzitter zijn, maar dat werd hem de afgelopen dagen door meerdere Europese landen afgeraden. Blatter slaapt er niet minder om en stelt zich gewoon verkiesbaar. 

‘Mijn missie is nog niet voorbij, dat zeg ik jullie. Ik heb veel moeten slikken tijdens mijn leven. Maar zo iets respectloos als tijdens de UEFA-meeting heb ik mijn hele leven nog niet meegemaakt – niet op het voetbalveld en niet in mijn eigen huis.’, waren de woorden van Blatter, die daarmee het advies van Michael van Praag om te stoppen in de wind sloeg. Van Praag had flinke kritiek geuit. ‘Blatter stelt zich helaas in zijn ‘closing remarks’ inderdaad verkiesbaar. We hebben nog een jaar. Het congres moet dan beslissen’, reageerde de oud-voorzitter van Ajax woensdag.

Minister Schippers van Sport is hoe dan ook trots op Van Praag, die het aangedurfd heeft om in de aanval te gaan. ‘Ik ga niet over interne zaken van de voetbalbond, maar ik ben trots op wat Van Praag heeft gedaan. Ik ben er vooral trots op dat Van Praag op z’n Hollands zei waar het op staat. Goed bestuur en integriteit moeten meer aandacht krijgen in de sport.’

De kritiek van Van Praag kwam toen bekend werd dat het WK in Qatar 2022 schijnt te zijn gekocht. Het was het zoveelste incident in de lange periode dat Blatter al aan de macht is. De bewijzen voor de omkoping van Qatar blijven komen, al maakt de FIFA daar niet allemaal gebruik van, zo stelt onderzoeker Michael Garcia. ‘Er zijn aannamen gedaan welk materiaal wel en niet tot onze beschikking staat. Niemand hoeft die aannamen te maken. De grote meerderheid van het materiaal, op grond waarvan de recente publicaties zijn gedaan, heeft tot onze beschikking gestaan. Dat is onderzocht en zal onderzocht blijven worden. Wat we niet kunnen doen, is in afwachting daarvan ons onderzoek uitstellen.’ (foto: Pro Shots)

Praat Mee!