Overzicht: 63 spelers door blessures niet op het WK

Het WK in Brazilië staat op het punt van beginnen, maar er is al meer dan genoeg gebeurd om een boek over te schrijven. Dat gaat ons iets te ver, maar feit is wel dat de voorbereiding een slagveld was op gebied van blessures. Kleine pijntjes, grote pijntjes, langdurige pijntjes en korte pijntjes, een onderzoekje wijst uit dat maar liefst 63 spelers het WK missen. Duitsland, Nederland, Engeland en Chili zijn de grootste slachtoffers. Een overzicht:

Poule A

Brazilië (0): Is topfit en heeft al wekenlang met dezelfde selectie toe kunnen werken naar het WK. Felipe Scolari had snel duidelijkheid en houdt blijkbaar goed rekening met de fitheid van zijn spelers. Niet voor niets is de ploeg topfavoriet voor de wereldtitel in eigen land. Het volk verwacht succes en de 23 uitverkorenen lijken er klaar voor.

Kroatië (5): Naast de langgeschorste Josip Simunic mist Kroatië wel enkele spelers van naam. Niko Kranjcar moest al ver voor het WK afhaken met een bovenbeenblessure en ook Ivan Strinic (spierblessure) en Ivan Mocinic (enkel) moesten een streep zetten door het WK. Grootste vrees is de enkelkwetsuur van linksback Daniel Pranjic. De Kroaat moet afwachten wat de schade is, voordat Kroatië eventueel nog een vervanger oproept. Met Pranjic en Strinic is de bondscoach zijn enige twee linksbacks kwijt.

Mexico (2): Ook Mexico kwam niet zonder kleerscheuren door de voorbereiding op het WK. Geen spierblessures of gekke pijntjes, maar een horrorbotsing voor middenvelder Luis Montes. In een oefenwedstrijd tegen Ecuador brak de spelmaker zijn been. Het was niet de enige afvaller bij Mexico want ook Juan Carlos Medina is niet van de partij. De middenvelder moest worden geopereerd aan zijn enkel. Sterspeler Carlos Vela ontbreekt om privé-redenen.

Kameroen (0): Even werd er gevreesd voor een flinke schouderblessure voor spits Pierre Webo, maar toen hij groen licht kreeg, bleek de lappenmand van Kameroen leeg. Dat bleef hij ook, waardoor het Afrikaanse land met de sterkst mogelijke selectie afreist naar Brazilië. Samuel Eto’o is de blikvanger bij het land, dat door de eis om hogere bonussen om andere redenen negatief in het nieuws kwam.

Poule B

Spanje (4): Spanje komt met een ijzersterke selectie naar Brazilië, maar het had allemaal nog mooier kunnen zijn. Bondscoach Vicente del Bosque moest voor het toernooi afscheid nemen van Alvaro Arbeloa (knieschijf), Thiago Alcantara (knie), Jesé Rodriguez (knie) en Victor Valdes (knie). Alle vier de spelers leken kans te maken op een WK-selectie, waarbij vooral van Jesé veel werd verwacht na zijn definitieve doorbraak bij Real Madrid. Een afgescheurde kruisband gooide roet in het eten.

Nederland (5): Het Nederlands elftal komt met een flink gehavende selectie naar het WK. Twee jaar lang maakte het elftal een prima, solide indruk in een 4-3-3-systeem, maar na een zware knieblessure voor Kevin Strootman moest Louis van Gaal ineens wat anders verzinnen. Jetro Willems (knie), Stijn Schaars (knie) en Gregory van der Wiel (knie) vielen al voor de bekendmaking van de voorselectie af met pijntjes en Rafael van der Vaart voegde zich daar na het trainingskamp in Portugal bij. De belangrijke routinier kampt met een kuitblessure.

Chili (6): Het Zuid-Amerikaanse Chili mist een flinke lijst aan spelers. Junior Fernandes brak al in april zijn been, waardoor er een streep kon door zijn naam. Een stuk zuurder was de blessure van Matias Fernandes. De spelmaker van Chili moest zich afmelden met beschadigde enkelbanden. Het land houdt echter het meest zijn adem in als het om de gezondheid gaat van superster Arturo Vidal. De middenvelder mist misschien het duel tegen Australië en daarna is het maar de vraag of hij herstelt van een slepende kniekwetsuur. Hij zal gewoon afreizen naar Brazilië, omdat hij simpelweg te belangrijk is, maar of hij überhaupt minuten zal maken, dat is de vraag. Verder kon er bij de voorselectie al een streep door de namen van Pedro Pablo Hernandez, Paulo Garces, Gustavo Canales en Enzo Andia.

Australië (5): Tot slot kampt ook het vierde land uit Poule B met de nodige afwezigen. Robbie Kruse van Bayer Leverkusen is de grootste aderlating. De aanvaller scheurde al in januari zijn kruisband en kan een WK vergeten. Een streep kon ook door de namen van Rhys Williams (achillespees) Josh Kennedy (rug), Tom Rogic (lies) en Rhyan Grant (knie). Daarbij komt de afwezigheid van routinier Lucas Neill, die in de ogen van de bondscoach niet fit genoeg was.

Poule C

Colombia (5): Colombia duimde maandenlang voor een goede afloop van de blessure van Radamel Falcao. Het mocht niet baten want de spits is er, ondanks een snelle revalidatie, niet bij. Hij is nog niet volledig hersteld van een knieblessure. Colombia moest verder nog drie dompers verwerken. Aldo Leao Ramirez haakte kortgeleden op de training af en Edwin Valencia kon door een blessure niet worden opgenomen in de definitieve selectie. Ook Luis Perea en Luis Muriel zijn niet van de partij.

Falcao4

Griekenland (1): Kyriakos Papadopoulos is de enige speler die ontbreekt vanwege een blessure, namelijk een ontwrichte schouder. De Grieken moesten wel een aantal keer de adem inhouden, maar uiteindelijk viel alles de goede kant op. Zo zullen Kostas Mitroglou en Sokratis Papastathopoulos bijvoorbeeld, ondanks eerdere blessures, gewoon kunnen spelen.

Ivoorkust (1): In Ivoorkust houdt iedereen zijn hart vast als het gaat om Yaya Touré. De middenvelder van Manchester City liep aan het einde van het seizoen een dijbeenblessure op en is daar nog steeds niet van hersteld. Hij trainde nog niet met de groep mee en de vraag is dus of hij überhaupt een wedstrijd kan spelen voor Ivoorkust. Het Afrikaanse land had verder Kolo Touré met malaria en Didier Ya Konan met pijntjes, maar het tweetal kan gewoon meedoen aan het WK.

Japan (0) Japan maakte in de voorbereiding indruk en doet dat met een topfitte selectie. Keisuke Honda is de grote ster en in een poule met Colombia, Griekenland en Ivoorkust is alles mogelijk. Maya Yoshida was de enige naam waar een vraagteken achter stond, maar de verdediger is in Brazilië gewoon present.

Poule D

Uruguay (0): Het is Luis Suárez voor en Luis Suárez na in Uruguay. Het land dat alles in zich heeft om weer ver te komen op een WK is afhankelijk van zijn topspits. Suárez onderging een meniscusoperatie en hoeft in het slechtste geval alleen de openingswedstrijd tegen Costa Rica te missen. Mocht Suárez fit zijn, dan staat niets het land in de weg om te presteren. Andere sterren als Edison Cavani en Diego Godin zijn klaar om te schitteren.

Costa Rica (3): Alvaro Saborio, Bryan Oviedo en Heiner Mora, het blessurelijstje van Costa Rica is niet lang, maar er staan wel belangrijke namen op.In een poule met Engeland, Uruguay en Italië zal het land alle middelen kunnen gebruiken om te stunten en met het geblesseerde drietal mist het ervaring, doelpunten en een verdedigende kracht. De vraag is of Costa Rica dat goed kan opvangen.

Engeland (4): Het blessurespook heeft Engeland wederom flink te pakken gehad. Waren voor het EK 2012 John Terry en Frank Lampard nog de grootste slachtoffers, deze zomer mist Roy Hodgson  Theo Walcott, Jay Rodriguez, Andros Townsend en Kyle Walker. Daarbij komen kwetsuren voor Alex Oxlaide-Chamberlain en Danny Welbeck, die beiden wel gewoon bij de selectie zitten.

Italië (1): De Italiaanse selectie had weinig problemen, totdat Riccardo Montolivo vorige week zijn been brak. De middenvelder mist het WK en dat kwam als een fikse slag in het gezicht van Cesare Prandelli. Ook Giuseppe Rossi is er niet bij. De aanvaller was lang geblesseerd bij Fiorentina na een wervelende start van het seizoen. Hij leek fit, maar Prandelli besloot hem niet mee te nemen. Tel daar de lichte klachten van Mario Balotelli bij op en ook het Italiaanse kamp kan niet rustig slapen.

Poule E

Zwitserland (1): Zwitserland zit in een poule met Frankrijk, Ecuador en Honduras en met een fitte selectie heeft de ploeg daarom alle reden om de volgende ronde te willen halen. Zwitserland maakt een prima indruk en heeft een aanvallende ploeg. In de voorbereiding ging er weinig mis en alleen Fabian Lustenberger kon al vroeg een streep zetten door een selectie vanwege een spierscheuring. Nog even werd er gevreesd voor een nekblessure van Johan Djourou, maar de verdediger werd gewoon opgenomen in de definitieve selectie. Zwitserland is klaar om te stunten.

Frankrijk (3): De Franse ploeg gaat flink gehavend naar Brazilië. Didier Deschamps maakte de afgelopen maanden indruk tegen onder meer Nederland (2-0 winst), maar na het wegvallen van Franck Ribéry is het afwachten hoe Frankrijk zich zal tonen. Op het doel mist de bondscoach namelijk ook al Steve Mandanda, die een nekwervel scheurde en ook middenvelder Clement Grenier moest afzeggen vanwege een liesblessure. Nu heeft Deschamps prima vervangers voor de laatste twee en in een op papier makkelijke poule kan de ploeg ver gaan komen.

Ribery3

Ecuador (1): Ecuador zal ook de hoop koesteren dat er in poule E misschien wel een volgende ronde inzit. Met sterspeler Antonio Valencia (Manchester United) fit is alles mogelijk. De selectie hoefde slechts één domper te verwerken. In een oefenduel met Mexico, waarin Montes zogezegd zijn been brak, kwam ook Seguno Castillo niet ongeschonden uit de botsing. De middenvelder scheurde zijn voorste kruisband en ligt er maanden uit. Ook werd er even gevreesd voor Felipe Caicedo, maar de aanvaller is gewoon van de partij.

Honduras (0): Honduras is één van de dwergen die meedoet aan het WK. Er wordt weinig verwacht van het land, dat in de voorbereiding op het WK bijna alle oefenwedstrijden verloor. De ploeg heeft dan misschien weinig kwaliteit, maar het kan in ieder geval beschikken over een volledig fitte selectie. Dat is in de waslijst aan afvallers voor het WK dan weer een lichtpuntje.

Poule F

Argentinië (0): De belangrijkste afwezige bij Argentinië kampt niet eens met een blessure. Carlos Tevez had een superseizoen bij Juventus, maar omdat hij een nogal slechte band onderhoudt met de Argentijnse bondscoach, kan hij een WK vergeten. Maar met een aanval om van de likkebaarden is Argentinië niet voor niets een WK-favoriet. Bovendien heeft de ploeg geen belangrijke spelers die het moet missen. Alleen Lucas Biglia viel uit met een blessure tegen Slovenië, maar de middenvelder is er gewoon bij op het WK. Daarmee treedt Argentinië topfit en met de beste 23 spelers aan in poule F, waar het begin moet worden gemaakt voor de uiteindelijke WK-titel.

Bosnië-Herzegovina (0): Ook Bosnië staat zonder noemenswaardige blessures aan de start. De ploeg vreesde in de voorbereiding nog voor Mensur Mujdza en Ermin Bicakcic, maar het tweetal behoort tot de 23 definitieve namen. Alleen achter de naam van Muhamed Besic staat een klein vraagteken, al is die alleen maar voor eventueel de eerste groepswedstrijd. De middenvelder heeft lichte klachten, maar zal sowieso in actie komen op het WK.

Iran (0): Je hebt altijd ploegen op toernooien waarvan je van te voren geen enkel benul hebt wat je ervan moet verwachten. Iran is zo’n ploeg. De ploeg kampt niet met blessures, maar kwam wel met andere dingen in het nieuws. Zo was er niet genoeg geld voor een trainingskamp, werd er vlak voor het WK nog een assistent aangesteld en de voorbereiding werd gestart met maar liefst elf spelers. Misschien verrast Iran, misschien laat het precies zien wat de meeste mensen verwachten. Feit is dat Iran in ieder geval de beste 23 spelers richting Brazilië stuurt dus mocht het niets worden, dan kan het daar niet aan gelegen hebben.

Nigeria (2): Bijna was er een poule geweest zonder blessures, maar dan is er buiten Nigeria gerekend. Het elftal dat hoge ogen wil gooien in Brazilië, moest al voortijdig afscheid nemen van Bright Dike (achillespees) en Elderson Echiejile (spierblessure). Voor laatstgenoemde waren de druiven zuur aangezien hij het WK al bijna kon ruiken.

Poule G

Duitsland (3): Samen met Chili, Engeland en Nederland de grootste pechvogel van dit WK, nu al. De manschappen van Joachim Löw worden al jaren geroemd om het vele talent, maar daar werd noodgedwongen het mes in gezet. Waar andere landen mensen missen die misschien niet eens in de basis hadden gestaan, daar moet Löw gaan puzzelen. Met Ilkay Gündogan (rug), Lars Bender (dijbeen) en de recente blessure van Marco Reus (enkel) vallen er drie potentiële basisspelers weg. Daarbij komen de pijntjes van Manuel Neuer en Philip Lahm die beiden geen ideale voorbereiding hebben gehad, maar waarschijnlijk wel op tijd fit zijn. Ook Bastian Schweinsteiger klungelt wat met zijn gezondheid.

Reus2

Portugal (1): Portugal leeft vooralsnog aan de andere kant van de medaille. Met Cristiano Ronaldo en Pepe waren er twee sterkhouders wekenlang niet fit, maar nu het WK gaat beginnen, lijken beide spelers speelklaar. Met Silvio mist de ploeg wel een belangrijke aanvaller. De spits van Benfica brak in de Europa League-wedstrijd tegen AZ zijn scheenbeen en moet nog maanden herstellen.

Ghana (2): Voor Ghana sloeg het noodlot toe tijdens de oefeninterland tegen Nederland. Jerry Akaminko kwam verkeerd terecht en klapte dubbel met zijn enkel. Daarbij liep hij schade op, waardoor hij niet mee kan doen tijdens het WK. Dat bleek niet de enige domper voor het Afrikaanse land. Abdul Majeed Waris liep twee dagen voor de start van het toernooi een dijbeenblessure op en moet het WK thuis voor de buis bekijken.

Verenigde Staten (2): Terwijl Amerika zich vooral druk maakt om het feit dat Landon Donovan niet is geselecteerd voor het WK, heeft het blessurespook ook bij de VS toegeslagen. Stuart Holden miste het WK van 2010 al vanwege een blessure en door beschadiging aan de knieband kan hij ook het WK 2014 vergeten. Hij is echter niet de enige pechvogel. Ook Eric Lichaj is niet van de partij vanwege een dubbele hernia.  Over de fitheid van Timothy Chandler waren twijfels, maar hij zit wel bij de definitieve selectie van bondscoach Jürgen Klinsmann.

Poule H

België (3): België is voor het eerst sinds jaren weer van de partij en wordt door de optimisten meteen naar voren geschoven als gevaarlijke outsider. Niet heel vreemd want het elftal van Marc Wilmots is getalenteerd. De belangrijke spelers zijn heel gebleven en dus is er in poule H van alles mogelijk. Wilmots kreeg wel één domper te verwerken. Christian Benteke, die doorgaans veel speeltijd krijgt, doet niet mee vanwege een gescheurde achillespees. Ook doelmannen Koen Casteels (schaambeenbreuk) en Silvio Proto (arm) zijn niet van de partij. Romelu Lukaku was met een enkelblessure plots een twijfelgeval, maar zijn blessure valt mee.

Rusland (2): Bij Rusland viel ook een belangrijke naam weg in de voorbereiding. Aanvoerder Roman Sjirokov had al langer last van zijn rug en besloot kortgeleden dat een WK niet door kon gaan. Hij is inmiddels geopereerd en moet nu herstellen. Ook Dmitri Tarasov kon een WK al snel vergeten. Een zware knieblessure houdt hem al maanden aan de kant. Fabio Capello verraste verder met het niet selecteren van Roman Pavlyuchenko en Andri Arshavin.

Zuid-Korea (1): Zuid-Korea bewees met een 4-0 nederlaag tegen Ghana dat het de WK-vorm nog niet te pakken heeft. Dat is niet best want de ploeg kent verder weinig afwezigen. Dat betekent dat dit de beste elf zijn die het moeten gaan doen in Brazilië. Alleen Jin-Su Kim haakte af. De verdediger kampt met een enkelblessure en werd vervangen door Joo-Ho Park.

Algerije (0): De laatste: Algerije. Het Afrikaanse land zit in een moeilijke poule, maar in de laatste edities van de Afrika Cup presteerde het land goed. Dat kan ook in Brazilië en wel met een volledig fitte selectie. Met enkele bekende namen uit Europese topcompetities is niets uitgesloten in poule H. (Foto’s: Pro Shots)

Praat Mee!