Winst in openingsduel nog geen zekerheidje voor Brazilië

Nog een paar uur en het WK voetbal 2014 barst in al zijn hevigheid los. Gastland Brazilië en Kroatië bijten het spits vanaf 22:00 uur Nederlandse tijd af. Terwijl iedereen uitgaat van winst van topfavoriet Brazilië, is die winst nog lang niet zo zeker als gedacht.

In Kroatië treft Brazilië namelijk een geduchte tegenstander. De ploeg van bondscoach Niko Kovac beschikt bijvoorbeeld over een fantastisch middenveld, dat wellicht nog wel beter is dan het middenveld aan Braziliaanse zijde. Luka Modric, Champions League-winnaar met Real Madrid, Ivan Rakitic, Europa League-uitblinker bij Sevilla, en Inter-talent Mateo Kovacic kunnen het de Braziliaanse middenvelders knap lastig gaan maken.

De Goddelijke Kanaries herbergen dan wel een aantal grote namen in hun WK selectie, het middenrif lijkt op het eerste oog de zwakste linies van de gedoodverfde titelfavoriet. Luiz Gustavo, Willian, Ramires, Oscar, Fernandinho, Paulinho en Hernanes zijn de smaken waar bondscoach Felipe Scolari uit kan kiezen. Het is echter niet ondenkbaar dat Scolari met name Modric, maar wellicht ook Rakitic, een basisplaats zou geven wanneer zij over de Braziliaanse nationaliteit zouden beschikken.

Aanval en verdediging Brazilië
Voorin liggen meer kansen voor Brazilië. De Zuid-Amerikanen rekenen met name op Neymar voor de doelpunten. De steraanvallar looste zijn team in 2013 naar de winst in de Confederations Cup en blinkt uit in het kanariegele tenue van Brazilië. Kroatië stelt daar verdedigers als Dejan Lovren, Domagoj Vida en Sime Vrsaljko in het centrum tegenover. Aan de zijkanten moeten oudgediende Darijo Srna, Vedran Corluka of de niet geheel fitte Danijel Pranjic de dadendrang van de Brazilianen minimaliseren.

Toch is de sterkste linie van de Brazilianen traditiegetrouw de verdediging. Met internationale toppers als Dani Alves, David Luiz, Thiago Silva en Marcelo zit het potdicht achterin bij Brazilië. Tel daar de schorsing van de Kroatische topspits Mario Mandzukic bij op en ligt in de lijn der verwachting dat de Europeanen moeite zullen hebben met scoren.

Toch heeft Modrid het in zijn voeten om met één sublieme pass die hele verdediging open te splijten. Dan heeft Kroatië met Ivan Perisic, Nivika Jelavic en de Braziliaanse-Kroaat Eduardo nog genoeg stootkracht om de op zijn retour zijnde keeper Julio Cesar te verschalken.

Al met al kan men er vanavond vanuit gaan dat Brazilië in ieder geval gaat scoren tegen de Kroaten vanavond. Een winstpartij is echter nog verre van zeker tegen dark horse Kroatië. Het land uit de Balkan heeft het in zich om op dag één van het WK direct voor een ongelofelijke verrassing op het WK te zorgen. Met name op het middenveld kunnen de Kroaten de Brazilianen lelijk verrassen.

Gokkansen
En een huge upset van Kroatië vanavond wordt door de bookmakers rijkelijk beloond. Voor een gelijkspel in het openingsduel, net als in 2010 tussen Zuid-Afrika en Mexico, kun je bij Unibet liefst met 5,25 keer je inleg terug krijgen. Wint Kroatië tegen alle verwachtingen in? Dan kun je je inzet vertwaalfvoudigen! Lekker begin van het WK wel. (Foto: Pro Shots)

Praat Mee!