Neymar helpt matig Brazilië aan eerste WK-zege

VIDEOS | Een matig Brazilië heeft donderdagavond de eerste wedstrijd van het wereldkampioenschap voetbal gewonnen van Kroatië. Mede dankzij twee doelpunten van de Braziliaanse ster Neymar won de Seleção met 3-1. 

Ivica Olic kreeg de eerste goede kans van de wedstrijd. Een voorzet van de rechterkant werd goed ingekopt door de Kroaat, maar hij zag zijn inzet langs het doel van de Braziliaanse doelman Cesar gaan. Niet veel later was het alsnog raak voor Kroatië. Dit keer werden de Oost-Europeanen gevaarlijk via een voorzet vanaf de linkerkant, die achtereenvolgens werd verlengd door Jelavic en Marcelo. De Braziliaanse vleugelverdediger gaf de bal het laatste zetje mee en zag deze tot zijn ontsteltenis in het net verdwijnen: 0-1.

De Brazilianen pakten het na de tegentreffer goed op en gingen op zoek naar de aansluitingstreffer. Kroatië hield zich echter goed staande en kon zo nu en dan gevaarlijk worden via Olic. Neymar nam zijn land op sleeptouw en schoot de Goddelijke Kanaries na een klein halfuur langszij. Een houdbaar schot van de Braziliaanse ster verdween via de paal achter doelman Pletikosa: 1-1.

Na rust was er weinig te beleven. Het voetbal van de Brazilianen swingde nog niet, terwijl Kroatië zich keurig staande kon houden tegen het gastland. Toch wist de vijfvoudig wereldkampioen de zeg naar zich toe te trekken na een onterecht gegeven penalty. Fred maakte een opzichtige schwalbe na een duel met Lovren en wist daarmee de scheidsrechter om de tuin te leiden. De toegekende strafschop werd binnen geschoten door Neymar, die daarmee zijn tweede treffer van de wedstrijd liet aantekenen en Brazilië op een 2-1 voorsprong zette.

In de slotfase ging Kroatië nog op zoek naar een punt. Verder dan een afstandsschot van Modric en Perisic kwamen ‘De Vurigen’ echter niet meer. Oscar gooide in blessuretijd de wedstrijd in het slot door de 3-1 binnen te punteren. Daarmee pakte de Seleção de eerste drie punten van het toernooi en kan het zich gaan richten op de tweede groepswedstrijd tegen Mexico.

Scoreverloop:

11′. Marcelo 0-1 (ed)
29′. Neymar 1-1
71′. Neymar 2-1 (p)
90+2′. Oscar 3-1

Opstellingen:

Opstelling Brazilië: Julio César; Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo; Paulinho (63′. Hernanes), Luiz Gustavo, Hulk (68′. Bernard), Oscar, Neymar; Fred.

Opstelling Kroatië: Pletikosa; Srna, Corluka, Lovren, Vrsaijko; Kovacic (61′. Brozovic), Modric, Rakitic, Perisic; Olic, Jelavic.

Bijzonderheden:

– Openingsduel WK 2014. Het laatste WK-duel in Brazilië was de WK-finale van 1950 tussen Brazilië en Uruguay. Toentertijd won Uruguay het WK.
– Mario Mandzukic is geschorst voor het openingsduel

Video’s:

De 0-1 van Marcelo (eigen doelpunt):

[hdvideo id=172]

Prachtig! Het volkslied van Brazilië:
[hdvideo id=173]

Elleboog van Neymar bij Modric:
[hdvideo id=174]

1-1 van Neymar:

[hdvideo id=175]

2-1 van Neymar:
[hdvideo id=176]

3-1 van Oscar:
[hdvideo id=177]

Praat mee:

[AIGetTwitterFeeds ai_username=’Onze11nl’ ai_numberoftweets=’7′ ai_tweet_title=’Twitter-feed van Onze11′]

(Foto: Pro Shots)

Praat Mee!