Van Gaal verklapt basiself en hoopt op halve finale

Louis van Gaal heeft een dag voor de wedstrijd tegen Spanje al zijn basiself bekend gemaakt. De bondscoach deed dat tijdens de persconferentie op donderdag omdat hij vindt dat er toch geen geheimen meer zijn. Met de huidige selectie wil hij het gaan doen in Brazilië en ook Van Gaal heeft zo zijn dromen. 

Van Gaal begint tegen Spanje met de verwachte basiself. Dat betekent dat Jasper Cillessen op doel staat en vijf verdedigers achterin staan: Daryl Janmaat, Stefan de Vrij, Ron Vlaar, Bruno Martins Indi en Daley Blind. Op het middenveld krijgt Jonathan de Guzman de voorkeur boven Jordy Clasie en ‘de grote drie’ beginnen voorin.

Met die basiself wil Van Gaal presteren. Eerst tegen Spanje, daarna in de rest van het toernooi. ‘Je moet altijd doelstellingen maken die reëel zijn. Maar dat ga ik niet op dit moment herhalen, want dat is een herhaling van zetten. We kunnen wel de halve finale of finale halen. Daar geloof ik heilig in. Het is natuurlijk allemaal theorie, de praktijk moet het uitwijzen. Ik ben geen waarzegger. Maar we zullen er alles aan gaan doen om de verrassing van het toernooi te zijn.’

Daarvoor is Oranje wel afhankelijk van de scheidsrechter en van het klimaat, zo denkt Van Gaal. ‘Zoals het nu is moet het geen excuus zijn. Maar dat geldt natuurlijk ook voor de Spanjaarden’, stelt hij over de temperatuur in Salvador. Ook de scheidsrechter krijgt een waarschuwing. ‘Je hebt niet alles in eigen hand. Kijk maar naar vandaag (Brazilië – Kroatië red.), naar de scheidsrechter.’ (foto: Pro Shots)

Opstelling Oranje:
Cillessen; Janmaat, Vlaar, De Vrij, Martins Indi, Blind; De Guzman, De Jong, Sneijder; Van Persie en Robben.

Praat Mee!