Verenigde Staten uiterst effectief tegen aanvalslustig Ghana

De Verenigde Staten hebben de eerste  groepswedstrijd tegen Ghana met 1-2 gewonnen. De Amerikanen kwamen met een razendsnelle goal van Clint Dempsey op voorsprong, waarna het lange tijd verdedigde. Ghana drukte, scoorde, maar gaf het in de slotfase toch nog weg. John Brooks was de matchwinner uit een hoekschop. 

Waar het eerder op de avond bij Iran – Nigeria niet echt los wilde komen, begon de USA spectaculair. Al binnen een minuut kon Clint Dempsey vanaf links naar binnen trekken en nadat hij de defensie op het verkeerde been zette, schoot hij met links knap raak in de verre hoek: 0-1.

Een droomstart van de Verenigde Staten, vooral omdat Ghana geen makkelijke tegenstander is. Dat bleek wel na de openingstreffer. Ghana gooide het fysiek in de strijd en liet daarnaast zien dat het goed kan voetballen. Tot echte kansen leidde dat echter niet. De Afrikanen waren vaak dreigend over de flanken, maar het ontbrak aan de beslissende pass.

Daar was de USA een stuk beter in. In de spaarzame uitbraken was het telkens levensgevaarlijk. Aron Johannsson, die de geblesseerde Jozy Altidore kwam vervangen, mocht bijvoorbeeld in vrije positief uithalen. Aan de overkant was Ghana dichtbij met een kiezelhard schot van Asamoah Gyan en een schuiver van Jordan Ayew. Ondanks vijf minuten extra tijd, vanwege blessureleed, vond Ghana het net niet meer.

In de tweede helft gooide Ghana de schroom van zich af en dat leidde tot een lang offensief. Amerika werd teruggedrukt en hoewel er niet echt grote kansen waren, hing de gelijkmaker in de lucht. Sulley Muntari, Gyan en Christian Atsu probeerden het, maar vonden het doel niet. De Verenigde Staten werden gevaarlijk via Jermaine Jones, die van afstand knap schoot.

De tijd begon te dringen en dus kwamen Kevin Prince Boateng en Mickael Essien in de ploeg. Ghana bleef aanvallen en plots was daar de treffer. Na een prachtige combinatie in de zestien kan André Ayew afdrukken in de korte hoek: 1-1. De ploeg had waar het recht op had en zocht naar meer.

Het tegenovergestelde gebeurde. Uit een spaarzame corner van Amerika was het raak. Brooks knikte binnen en dus was het juichen geblazen. Ghana was geknakt en kon in de slotfase niet meer op zoek naar een nieuw doelpunt. De Afrikanen kennen met de nederlaag een nare start van een WK, waar het zo naar uit had gekeken. Amerika komt samen met Duitsland op drie punten in de poule.

Scoreverloop:

01′. Dempsey. 0-1
82′. André Ayew 1-1
86′. Brooks 1-2

Opstellingen:

Opstelling Ghana: Adam Kwarasey; Daniel Opare, John Boye, Jonathan Mensah; Kwadwo Asamoah, André Ayew, Sulley Muntari, Mohammed Rabiu (72. Mickael Essien); Jordan Ayew (60. Kevin-Prince Boateng), Asamoah Gyan, Christian Atsu (78. Adomah).

Opstelling Verenigde Staten: Tim Howard; Fabian Johnson, Geoff Cameron, Matt Besler (46. John Brooks), DaMarcus Beasley; Michael Bradley, Clint Dempsey, Alejandro Bedoya (77. Graham Zusi), Jermaine Jones, Kyle Beckerman; Jozy Altidore (22. Aron Johannsson).

Video’s:

[hdvideo id=260]

Praat mee:

[AIGetTwitterFeeds ai_username=’Onze11nl’ ai_numberoftweets=’7′ ai_tweet_title=’Twitter-feed van Onze11′]

(Foto: Pro Shots)

Praat Mee!