Oranje dankt invaller Depay na bloedstollende wedstrijd

VIDEO’S | Het Nederlands elftal is er woensdag in geslaagd ook zijn tweede wedstrijd op het WK te winnen. Oranje had het ongelofelijk moeite tegen Australië en had uiteindelijk een jonge invaller nodig om het verschil te maken.

De wedstrijd begon voor beide ploegen onwennig. Oranje taste af en Australië kon niet echt kansen creëren. Niet geheel toevallig was een ingeving van Arjen Robben nodig om de wedstrijd open te breken. Daley Blind stuurde de aanvaller diep en Robben wist wel raad met die kans. De Oranje-ster schoot laag diagonaal in en zette Oranje op 0-1.

Lang kon Oranje niet genieten van de voorsprong want binnen de minuut gaf Tim Cahill het antwoord, en hoe. De aanvaller van de Australiërs schoot weergaloos binnen via de onderkant van de lat en liet keeper Jasper Cillessen kansloos.

Oranje had het lastig in het 1-5-3-2 systeem en zag vlak voor rust Bruno Martins Indi geblesseerd van het veld verdwijnen. De verdediger kwam verkeerd neer en moest gestabiliseerd van het veld worden gedragen. Uitgerekend invaller Memphis Depay zou later zijn waarde bewijzen.

Na rust was het echter Australië dat op voorsprong kwam. Daryl Janmaat kreeg de bal ongelukkig op de arm waarna de bal op de stip ging. Aanvoerder Mike Jedinak wist wel raad met dat cadeautje en zette de Socceroos volslagen verrassend op 2-1.

Maar ook Australië kon niet lang genieten van de voorsrprong. Depay vond knap Robin van Persie in de zestien en hij twijfelde niet. De aanvoerder van Oranje schoot onberispelijk in en zette beide ploegen op gelijke hoogte. Niet veel later kwam Oranje zelfs op voorsprong. Depay legde van dertig meter aan en zag zijn inzet via een stuit in de goal verdwijnen.

Na het doelpunt van Depay ging Oranje meteen op zoek naar de 2-4 en de genadeslag. Met name Nigel de Jong was dichtbij na een goede aanval van Oranje, maar hij kreeg de bal er niet in. Wat volgde was een bloedstollende eindfase waarin Australië vocht voor zijn laatste kans, maar wist die niet te vinden. Zodoende won Oranje, dankzij Depay, ook zijn tweede wedstrijd; 2-3.

Scoreverloop:

20′. 0-1. Robben
21′. 1-1. Cahill
53′. 2-1. Jedinak (p)
58′. 2-2. Van Persie
68′. 2-3. Depay

Opstellingen:

Opstelling Australië: Ryan, Davidson, Cahill (69′. Halloran), Spiranovic, Leckie, Oar, Jedniak (c), McKay, McGowan, Wilkinson, Bresciano (51′. Brozanic).

OPSTELLING NEDERLAND: Cillessen, Janmaat, De Vrij, Vlaar, Bruno Martins Indi (45′. Depay), Blind, De Jong, De Guzman (78′. Wijnaldum), Sneijder, Robben, Van Persie (87′. Lens).

Bijzonderheden:

– Robin van Persie krijgt een gele kaart en is geschorst voor de wedstrijd tegen Chili.
– Cahill pakt geel en is geschorst voor de wedstrijd tegen Spanje
– Bij de overtreding raakt Bruno Martins Indi geblesseerd. Hij lijkt totaal verkeerd neer te komen en gaat out.

Video’s en audio:

Warming-up Van Persie en Robben:

De 0-1 van Robben:
De 1-1 van Cahill:

De 2-1 van Jedinak:

De 2-2 van Van Persie:

De 2-3 van Depay:

Het commentaar van Jack van Gelder bij de 0-1:

Praat mee:

[AIGetTwitterFeeds ai_username=’Onze11nl’ ai_numberoftweets=’7′ ai_tweet_title=’Twitter-feed van Onze11′]

Voorbeschouwing:

– Arjen Robben en Robin van Persie zijn ontspannen begonnen aan de warming-up. De supersterren van Oranje hielden een balletje hoog. Live is life, zeg maar.

– Ook koning Willem-Alexander en koningin Maxima zijn in het stadion om Oranje te supporten.

– De 93-jarige opa van Robin van Persie, Wim Ras waakt voor te veel optimisme bij Oranje. ‘Australiërs, dat zijn natuurlijk rakkers. Dat zag je al bij die hockeywedstrijd van afgelopen weekend, waarbij Nederland zo fors verloor. Die lui hebben een enorme conditie’, zegt Ras tegen Omroep Brabant. ‘Dat volk is zo sterk, zeker ook in de sport.’ Toch denkt Opa van Persie dat Oranje er met de winst vandoor gaat. ‘Het wordt 3-0 voor Nederland, dat is mijn verwachting.’

– Tim Cahill staat bij Australië gewoon in de spits. Volgens de opstelling die de Australische voetbalbond vrijgaf, leek het erop alsof hij in de verdediging zou spelen. Dat is niet het geval, allrounder Cahill staat ‘gewoon’ in de spits.

– Louis van Gaal heeft geen veranderingen aangebracht in zijn basiself. Dat houdt in dat Oranje weer in een 1-5-3-2 systeem zal starten mét Ron Vlaar en zonder Jeremain Lens. Volgens de keuzeheer zit zijn elftal in een ‘flow’.

– Oranje zal tegen Australië aantreden in het blauwe uittenue. Dit is hetzelfde tenue als waarmee Oranje vrijdag gehakt maakte van Spanje.

(Foto: Pro Shots)

 

Praat Mee!